Jij hebt impact

Door Christel Hafmans | november 2019 | Helende gezondheidszorg

Ik ben 30 weken zwanger en ik heb klachten. Ik heb een afspraak gemaakt bij de huisarts. Ze onderzoekt me en zegt: “Is het niet beter om te stoppen met werken?”

jij hebt impactIk vertel haar dat het misschien een goed idee is, maar dat ik gepland heb om over 4 weken verlof te nemen. Dus 10 weken vooraf verlof nemen voor de uitgerekende voelt wel als lang. Vooral als eigen ondernemer… bla bla bla.


Ze ziet dat ik het lastig vind om mijn werk los te laten. Op dat moment pakt zij mijn hand vast en kijkt ze me recht in de ogen en zegt: “Christel, hoe vaak ben jij nu in je leven zwanger?”

Die zin en die aanraking komt binnen. De tranen rollen over mijn wangen. Ik rijd naar huis en beslis dat ik per direct mijn lopende projecten stop zet en neem verlof. Ik kwam bij haar voor lichamelijke klachten en zij heeft mijn hele mindset veranderd.

Trots! Een volledige zwangerschap van 40 weken en een snelle bevalling. Alleen, tijdens de bevalling ontstaan er complicaties. Ik kan niet meer zitten, tillen en staan. Ik kan mijn werk niet langer doen en slechts beperkt zorgen voor de kinderen. Een medisch- en revalidatietraject van drie jaar volgt.

Ik baal van de lange wachttijden tussen afspraken van verschillende specialisten door. Ik zie mijn artsen en therapeuten stoeien met de tijdsdruk die ze ervaren. Ik zie ook dat sommige zorgprofessionals het ook graag anders willen zien, maar niet weten hoe.

In dit traject van genezen ben ik gaan ervaren dat het niet alleen maar gaat over het wegnemen van de pijn die ik heb. Het gaat ook over de invloed die het heeft op alle facetten van mijn leven. Dat als de pijn weg is of wanneer ik weer goed kan staan, dat ik dan een potje kan voetballen met mijn zoons. Dat ik uit eten kan met de vriendinnen. Dat ik mijn werk weer kan doen en zo weer meer inkomsten heb. Dat ik geld heb om te besteden aan leuke dingen. En ga zo maar door.

Gezondheid is je grootste goed.Verschillende zorgprofessionals hebben mij ieder voor een stukje in mijn herstel geholpen. Ik heb ondervonden dat elke zorgprofessional uniek is met zijn eigen kennis, kunde en levenservaring.

Jij als zorgprofessional hebt invloed op het leven van de mensen die jij helpt! Je zult nooit precies weten wat de impact is die jij hebt. Je zult nooit weten hoeveel iemand jouw glimlach nodig heeft. Je zult nooit weten hoe een luisterend oor iemands hele leven verandert.

Je zult nooit weten of een levensles die je deelt iemand anders stimuleert om de verandering door te zetten.

Dus doe je werk op de manier die bij jou past. Wacht niet totdat de situatie verandert of tot iemand anders verandert. Ben gewoon jezelf, omdat je nooit weet hoeveel iemand dat juist nodig heeft.

Weet jij hoeveel impact jij hebt op het leven van de mensen die jij helpt?

Christel geschreven

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.