Stap terug of stap vooruit?

Door Christel Hafmans | januari 2018 | Helende gezondheidszorg

Het schiet in mijn rug en ik lig op de grond. Ik kan niets meer... Ben ik teug bij af? Komt het nog wel goed?


Stap terug of vooruitDe zon schijnt. Twee dagen pijnvrij en het is tijd om na ruim 1,5 jaar revalidatie een potje te gaan voetballen met mijn oudste zoon. We hebben er zin in. Mijn zoon staat in de goal en ik trap de bal... ik hoor “knoep” maar sta er niet lang bij stil. Het is een doelpunt. Joehoe! Mijn zoon vindt dit helemaal niet zo leuk. Zoals een vier-jarige kan zijn, wordt hij boos en hij gaat liggen zeuren op de grond. Ik zeg: 'Ach kom op! Je geeft toch niet op?' En ik trek hem omhoog. Op dat moment schiet het in mijn rug en lig ik op de grond. Ik kan niets meer...


De volgende vijf dagen lig ik met morfine op bed en doe ik allerlei oefeningen en fixaties om mijn bekken weer op de goede plek te krijgen, maar mijn lijf wil niet. Ik voel dankbaarheid voor alle hulp voor mij en de kinderen, maar ook angst.

Ben ik nu terug bij af? Komt het nog wel goed?

Mijn vertrouwde therapeuten behandelen me waar kan aan huis en ik krijg langzaam weer vertrouwen. Ik visualiseer welke beweging mijn bekken moet maken en iedere dag gaat het een stukje beter. Ik leer mijn grens kennen en word ook minder bang om deze op te zoeken. Ik beeld me in wat ik wil bereiken. De positieve ervaring van iedere stap die ik zet laat me weer de mogelijkheden zien die ik 5 dagen ervoor niet kon zien. Voor mij weer een ervaring hoe krachtig visualisatie is. 


Ook jij kunt visualisatie krachtig inzetten voor wat jij wilt bereiken met jouw zorgonderneming.

Met visualisatie maak je alles tot in detail zintuiglijk specifiek: wat zie je, wat hoor je, ruik je, voel je als je je doel hebt bereikt? Voor je hersenen maakt het niet uit of het echt is of niet. Ze herkennen alleen patronen die als netwerken in je hersenen terug te vinden zijn. Als je gedrag verandert, veranderen deze zenuwnetwerken ook. In de gezondheidszorg noemen we met een moeilijk woord neuroplaciticiteit. Dus door visualisatie kun je letterlijk je hersenen veranderen. Dit betekent dat er dingen mogelijk worden die je nu nog niet voor mogelijk houdt.

Maar het betekent ook dat je soms zelf de rem op jouw mogelijkheden bent. 

Christel geschreven

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.