Wurggreep of vrijheid?

Door Christel Hafmans | juni 2019 | Geld-zorg

Ik hoor zo vaak van zorgprofessionals dat ze in de wurggreep zitten van het gezondheidszorgsysteem. Dat ze zo klaar zijn met alles waar zij aan moeten voldoen, dat ze al jaren geen verhoging van de vergoeding hebben gekregen en ga zo maar door.


In de wurggreep of in vrijheid

Maar zelf het contract met de zorgverzekeraar opzeggen, dat brengt angst met zich mee. Wat als er nu geen klanten meer komen omdat ze de behandeling niet meer vergoed krijgen of zelf niet kunnen betalen?

Zorgverzekeraar CZ stimuleert de zorgprofessionals nu om uit de wurggreep te komen. CZ is de eerste zorgverzekeraar die stopt met de vergoeding van 'belachelijke' alternatieve behandelingen. Het gaat hier bijvoorbeeld om craniosacraal therapie en ayurveda. Beide hebben in mijn herstel een grote bijdrage geleverd. 

Waarom doet CZ dit? 

Klanten hadden geklaagd dat zij niet langer willen meebetalen aan dit soort behandelingen. De zorgverzekeraar heeft hierop onderzoek laten doen naar hoe hun klanten denken over het pakket aan behandelingen. Alles wat minder dan 12 procent steun kreeg is per 2019 uit de aanvullende zorgverzekering gehaald. Het is nu denk ik een kwestie van tijd totdat andere zorgverzekeraars zullen volgen en er ook andere zorg uit het pakket wordt gehaald.

Zullen de premies dan omlaag gaan?

Ik zie ook dat zorgprofessionals een petitie zijn gestart tegen dit besluit. Als je het mij vraagt: zonde van hun energie. Je stem laten horen is zeker belangrijk, maar dan om te laten zien welke toegevoegde waarde je levert en niet voor het behoud van de vergoeding. 

 

Zie dit moment als een kans om uit de wurggreep te komen. Ze geven je een zetje in de rug. Geen uren administratieve rompslomp meer, geen steeds strenger wordende regels en voorwaarden. Vrijheid om te ondernemen en jouw ideale klanten op jouw manier te helpen. Klanten vinden die graag zelf betalen voor de zorgbehandeling. 

We kunnen niet in de portemonnee van iemand anders kijken. Mensen maken hun eigen keuzes. Ik geloof wel: Als iemand het echt graag wil dan zorgt diegene ervoor dat hij het voor elkaar krijgt. Hij laat er een andere uitgave voor staan. Hij komt iets minder vaak op consult, maar hij regelt het omdat hij de waarde ervan inziet. Hij vindt het zichzelf en daarmee de investering waard. Ook zie ik steeds vaker dat werkgevers het van toegevoegde waarde vinden om preventief en curatief behandelingen voor hun medewerkers te vergoeden. 

Kortom: je laten leiden door angst is niet de beste raadgever. Gelukkig zijn er genoeg voorbeelden van zorgprofessionals die zich prima redden zonder contracten. Zelf maak ik gebruik van behandelingen die niet worden vergoed. Ik besluit om naar een zorgprofessional te gaan, omdat ik ergens ondersteuning bij nodig heb. Het maakt mij niet uit of ik dit vergoed krijg of niet. Ik heb al besloten dat ik die zorg wil en zet daarvoor geld opzij. 

Denk je dat ik de enige ben?

Zeker niet, er zijn genoeg mensen die willen investeren in zichzelf en die op zoek gaan naar een oplossing voor hun probleem. Een klant die puur op basis van een vergoeding van de zorgverzekeraar besluit om te komen en die besluit om weg te blijven omdat de vergoeding wegvalt, zo iemand is voor mij geen ideale klant.

Ideale klanten zijn bereid om te investeren in hun eigen gezondheid, óók op financieel vlak. Deze mensen kun je ook het beste helpen omdat zij zich actief willen inzetten voor hun herstel en het behouden van hun gezondheid.

Zo heeft psycholoog en mijn fijne samenwerkingspartner Annelies gekozen. Ze is reeds 10 jaar psycholoog vanuit het GGZ en kiest nu om als zelfstandige psycholoog te gaan ondernemen. Zij heeft geen contract met de zorgverzekeraar afgesloten. Ze wil nu hetgeen bieden waarmee ze mensen het meest kan helpen.

Dit kan alleen als ze de protocollen die van buitenaf zijn bepaald loslaat. 



Natuurlijk is het ook spannend maar zij vertrouwt op zichzelf en haar jarenlange ervaring. Door een helder en krachtig aanbod van professionaliteit kan zij zeker weten haar onderneming verder laten groeien. Verder zelfs dan met de contracten met de zorgverzekeraar. Een deel van haar huidige klanten zal misschien niet komen, maar daarmee ontstaat er ruimte voor nieuwe klanten. Klanten die er met de goede motivatie voor willen gaan.

Annelies hoeft geen uren meer te besteden aan allerlei zorgverzekeringsrompslomp. Deze tijd kan zij gaan besteden aan nog meer klanten, haar zichtbaarheid of lekker aan haar gezin. Hoe mooi is dat?

Iedere zorgprofessional moedig ik aan om vanuit zijn eigen kracht te handelen. Als dat betekent je contract met de zorgverzekeraars stop te zetten, juich ik dit toe. Omdat ik geloof dat dit een betere zorgprofessional én ondernemer van je maakt. Je kiest zelf en neemt zelf de verantwoordelijk en daarmee ga je het zelf prima redden. 

Ik ben benieuwd naar jouw reactie.

groen vinkje Wil jij graag uit de wurggreep? Wat is het dan wat jou weerhoudt?
groen vinkje Werkte jij vroeger met contracten en nu niet meer? Hoe ging dat? Hoe was het voor jou om deze stap te zetten? 
groen vinkje Wat is er voor jou en je onderneming veranderd?


Hoe kijk jij tegen mijn stellingen in deze blog aan?

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Ik gun je vrijheid. 
 

Christel geschreven