Zorg goed voor jezelf!

Door Christel Hafmans | mei 2020 | Zelfzorg

Hoe je goed voor jezelf zorgt, dat weet ik niet. Dat weet alleen jij. Hoe ik goed voor mezelf zorg, daar leer ik nog steeds in.

 

Zorg goed voor jezelfVroeger zette ik eigenlijk altijd de ander voorop. Ik deed dit omdat ik behoefte had aan liefde en erkenning. Net als ieder mens.

Ik deed na wat mijn omgeving deed en waarvoor ik beloond werd. Ik wist ook niet beter.

Door zelfonderzoek en reflectie ging ik steeds meer ontdekken wat nu goed is voor mij.

Voor mij gaat goed zorgen voor mezelf over zelfliefde. Als ik zelfliefde heb dan kan ik liefde ontvangen van een ander en kan ik anderen ook liefde geven.

Om mezelf liefde te geven moet ik keuzes maken. Kies ik voor mezelf dan zeg ik tegen iets anders nee. Niet altijd makkelijk, want een ander kan je dit kwalijk nemen.

In het begin durfde ik geen keuzes te maken, omdat ik de ander geen pijn wilde doen. Maar ik wil me ook niet meer aanpassen en dus accepteer ik de schuld die de ander me geeft en de ander mag kiezen hoe hij/zij ermee omgaat.

“Het leven gaat over het maken van keuzes en over daar de volledige verantwoordelijkheid voor te nemen”

Goed zorgen voor mezelf is juist niet egoïstisch, want als jij je slecht voelt en weinig energie heb kan ik er nauwelijks zijn voor de ander. Hoe voel jij je dan? Ben je nog veerkrachtig? Ga je sneller over je eigen tolerantiegrens?

Wanneer jij je goed voelt, heb je dan veel te geven? Klopt het volgende: Goed zorgen voor jezelf heeft een positieve impact op alle facetten van je leven en op de zorg en aandacht die je andere geeft.

Als je goed voor jezelf zorgt kun je ook beter tegen een stootje als er iets naars gebeurt. Je bent dan veerkrachtiger.

Voor mij is het juist inspirerend als iemand kiest voor zichzelf. Alleen wanneer je goed voor jezelf zorgt, kun je ook goed voor anderen zorgen. Door een goede balans als gevolg van zelfzorg inspireer je ook anderen.

Wanneer voel jij je schuldig? Durf je dan toch voor jezelf te kiezen?

Wat betekent goed zorgen voor jezelf voor jou?

 

Christel geschreven

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.