De letterlijke betekenis, afgeleid van het Engels en Frans is: geduld. Lijdzaam afwachten is niet mijn ding en geduld hebben blijft mijn ontwikkelpunt. Mogelijk dat het woord me daarom niet aanstaat ;-) Het woord richt zich voor mijn gevoel op mijn ziekte. Dus niet op mijn mogelijkheden, terwijl positiviteit een grote invloed heeft op mijn herstel.
Ik wil in ieder geval alles wat ik zelf kan doen ook doen om zo van mijn klachten af te komen.
Een keer zei een zorgprofessional met een knipoog tegen me: “Garantie is tot aan de deur”. Hij bedoelde hier natuurlijk niets verkeerds mee, maar het voelde wel als een vreemde stelling die vaker in de gezondheidszorg wordt gebruikt. Zei hij dit omdat hij zich verantwoordelijk voelde voor mijn herstel? Voelde hij druk op zijn schouders omdat mensen verwachten dat de zorgprofessional voor alles een oplossing heeft? Of zijn er nog andere redenen om ruimte te creëren tussen patiënt en zorgprofessional?
Dat ik als patiënt garantie tot aan de deur heb, riep bij mij het volgende op.
Vroeg ik de zorgprofessional onbewust om garantie voor mijn eigen herstel en gezondheid? Kan ik dan garantie verwachten voor herstel van mijn klachten? Doet de zorgprofessional wel zijn best? Wat verwacht ik eigenlijk zelf van een zorgprofessional? Wat is mijn behoefte, naast dat ik wil genezen?
Ik heb behoefte aan zorg, ondersteuning en advies op basis van de jarenlange ervaring en expertise van de zorgprofessional. Dit geeft me vertrouwen in mijn eigen kunnen en biedt me mogelijkheid voor herstel. Ik begrijp ook dat er een actieve inzet van mij wordt gevraagd en dat we zo samen kunnen zorgen voor mijn herstel. Ik zal mezelf hier ook volledig voor inzetten.
Het woord patiënt sluit voor mij daarom niet aan bij de verantwoordelijkheid die ik in mijn herstel wil nemen.
In gesprekken met zorgprofessionals krijg ik steeds vaker de vraag: “Hoe kan ik de mensen die ik behandel dan het beste aanspreken als ik samen met hen wil werken aan hun herstel en dus van hun een actieve inzet vraag?”
Is het woord cliënt passend?
Het woord cliënt is een veel zakelijker woord. Jij als zorgprofessional biedt een dienst aan en degene die voor behandeling en ondersteuning komt betaalt hiervoor. Het woord garandeert uiteraard niets, maar hiermee uit je wel wederzijds respect, gelijkwaardigheid en ook geduld. Geen lijdzaam geduld, maar de tijd nemen en oprechte aandacht.
Eigenlijk wil ik zelf gewoon klant zijn.
Dat we elkaar wederzijds zien, horen en elkaar serieus nemen. Spreek me gewoon aan met je en jou. Benoem wat op basis van jouw ervaring aannemelijk is wat mij helpt. Laten we afstemmen wat we van elkaar kunnen verwachten. Vertel me wat het kost en welke vergoeding eventueel door de zorgverzekeraar wordt betaald en welke niet. Zo ben jij als zorgprofessional niet alléén verantwoordelijk, maar dragen we samen bij aan mijn herstel.
In welk hokje (patiënt, cliënt, klant, of iets anders) zou jij graag zelf willen zitten als je zorg nodig hebt voor behandeling van klachten?
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.