Leermeester of leerling?

Door Christel Hafmans | januari 2018 | Helende gezondheidszorg

Een meester zei enkele jaren geleden tegen mij: 'Het gaat niet om welk pad je te gaan hebt, maar om welk spoor je achter laat.'

Heerlijk om mensen te ontmoet met eigen unieke kwaliteiten en wijsheden. Ze inspireren mij. Ze laten mij opties zien op momenten dat ik vastloop of geen stappen durf te zetten.
Ze zijn mijn meesters, ze leren me om vanuit mijn eigen kracht te handelen en vertrouwen te hebben in mijn eigen kunnen.

Zo zei een meester enkele jaren geleden tegen mij:

'Het gaat niet om welk pad je te gaan hebt, maar om welk spoor je achter laat' 

Als ik denk aan een meester, dan denk ik als eerste aan mijn brugklasmentor meneer Zuidhof. Een man die in mijn beleving het goede in ieder kind ziet en de ruimte geeft om zijn of haar eigen kwaliteiten te ontdekken. Hij is niet bezig met goed of fout.

Een meester associeer ik in eerste instantie met het onderwijs, maar er zijn veel meer vormen om te leren. Zelf leer ik graag door te doen. Ik leer ook door waar te nemen hoe anderen handelen. Als ik het heb beleefd, kan ik het delen. Zo help ik anderen met mijn inzichten.

Ik zie verschillende overeenkomsten tussen mijn meesters:

groen vinkje Het zijn inspiratoren. Ze handelen vanuit hun eigen kracht.
groen vinkje Ze hebben de wijsheid van de ervaring. Ze zijn niet bezig met wat goed of fout is.
groen vinkje Ze geven mij hun vertrouwen en ze geven handreikingen. Ik merk dat ik hierdoor zelfvertrouwen krijg en tot actie durf over te gaan. 
groen vinkje Ze geven de ruimte om mijn eigen vorm te ontdekken en laten me zien dat alles mogelijk is.

Blok blog leerling of meester 2Meesters helpen mij mijn kennis, kunde en ervaring te benutten. Ze inspireren mij mijn eigen wijsheid en kwetsbaarheden te delen om andere mensen te helpen.

Ik ben meester in het toetsen van congruentie. Of het denken, voelen, spreken en handelen van iemand met elkaar in overeenstemming is. Ik zie altijd mogelijkheden. Ik kan mensen laten ontdekken wat bij hun past en ik breng versterkende samenwerkingen tot stand. Zo ben ik dus leerling en meester in één.

Mijn grootste meester is mijn zoon. Van hem krijg ik de spiegels als ik uit balans ben en leer ik mijn geduld te behouden.

Ik ben benieuwd welke meesters ik nog meer in mijn leven ga ontmoeten en wie ik allemaal mag dienen om met hun unieke kwaliteiten anderen te helpen.

Welke meesters ben jij tegengekomen in je leven en wat hebben ze jou gebracht?
Waarin ben jij meester en wil je andere mee dienen?


Christel geschreven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wil je op de hoogte blijven?

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen