Je bent inlevend. Je houdt van je eigen broek ophouden. Je voldoet aan de eisen die het zorgsysteem oplegt. Je probeert goed voor jezelf te zorgen waardoor je ook het goede voorbeeld kan geven aan de mensen die jij zo goed kan helpen met hun gezondheid en geluk.
Je hebt echt een unieke persoonlijkheid die voor je kan werken of tegen je kan werken. Als het tegen je werkt voel je onrust en krijg je minder plezier in je werk.
Ter inspiratie deel ik hieronder het verhaal 'Antwoorden vinden' van mijn collega Monique Linders.
Er was eens een man die moegestreden was omdat hij steeds alle problemen in zijn omgeving wilde oplossen. Wanhopig wendde hij zich tot zijn leermeester die in een verafgelegen grot woonde.
“Meester, het lukt me maar niet om antwoorden te vinden op de vraagstukken in mijn omgeving, hebt u een tip voor mij?”
De meester pakte een hand vol met bloemen zaadjes en gooide ze hoog in de lucht. De wind nam de zaadjes mee. De meester zei: “Als je op deze manier probeert om een mooie bloementuin aan te leggen dan zal je steeds teleurgesteld raken omdat er op veel plekken niets zal ontkiemen. Ook zal je veel moeite moeten doen om alle zaailingen water te geven en in leven te houden."
"Hier, neem dit zakje zaad mee naar huis en verspreid ze op een stukje aarde achter in je tuin. Op deze manier behaal je een veel groter resultaat".
Als je goed bent in zorgen voor anderen, gaat je aandacht meestal uit naar de buitenwereld. Verdwalen, gefrustreerd en moe worden is vaak het resultaat. Want er is zo veel....
Het helpt je wanneer je eerst voor je eigen tuintje zorgt voordat je hele parken aan gaat leggen. Dan krijg je meer gevoel bij waar het zinvol is om te zaaien en waar niet, zodat je grenzen kunt stellen en zo je energie behoudt.
Monique Linders schrijft mooie levensverhalen en is coach voor Leiding geven aan je zelf. Speciaal voor jullie is ze aanwezig tijdens de Mogelijkheden met Moed bijeenkomst op donderdag 19 september.
We gaan die middag met andere gelijkgestemde zorgprofessionals aan de slag met 'Jezelf laten zien'. We gaan het niet hebben over de werkwijze van social media, maar over de verhalen die jij te delen hebt. Zodat de mensen die jij zo goed kan helpen ook voelen waarom jij voor hun de beste zorgprofessional bent.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.